Lazer destekli kanal tedavisi

Lazer, teknolojinin gelişmesi ile birlikte her alanda olduğu gibi diş hekimliğinde de yerini almıştır.  Diş hekimliğinde kullanılan Lazerler iki gruba ayrılır; Sert doku lazeri ve yumuşak doku lazeri. Yumuşak doku lazeri veya diot lazer diş hekimliğinde en çok kullanılan lazer tipidir. Diot lazer dişeti cerrahisinde, kanal tedavisinde, implant operasyonlarında, gömülü diş çekimi, aft ve uçukların tedavisi gibi birçok işlemde kullanılabilir.

Kanal tedavisinde lazer kullanımı

Rutin kanal tedavisinde önce çürük diş dokları temizlenir varsa eski dolgular çıkartılır daha sonra giriş kavitesi ( kanallara giriş yolu) hazırlanır, kök kanallarına ulaştıktan sonra özel aletler ile bu kanallar şekillendirilir ve temizlenir bu işlemleri takiben kök kanallarındaki mikroorganizmaları ve bunların oluşturduğu enfeksiyonu elimine etmek için kanallara özel ilaçlar yerleştirilir ve geçici dolgu ile kavite kapatılır. Birkaç gün sonra kanallar tekrar açılır, ilaç temizlenir ve kanal dolgusu yapılır. Yaygın enfeksiyonlarda bu işlem birkaç kez tekrarlanır. Lazer teknolojisi kanal tedavisinin her aşamasında kullanılabilir. Örneğin sert doku lazerleri çürük dokuların temizlenmesinde ve giriş kavitesinin açılmasında kullanılabilir. Yumuşak doku lazerleri ise kök kanallarının dezenfeksiyonunda, periapikal dokulardaki lezyonların tedavisinde kullanılır.

Kanal tedavisinin başarısını etkileyen faktörlerin başında kanal dezenfeksiyonu gelmektedir. Yeterli düzeyde dezenfeksiyon sağlanamayan kök kanalları, tedavinin başarısız olmasına neden olur. Kanal dezenfeksiyonu için kullanılan ilaçlar, kök kanallarında yaşayan birçok mikroorganizma üzerindeki etkinliğinin kanıtlanmasına rağmen, bazı dirençli bakteriler karşısında etkisiz kalmaktadır. Lazer ışını yeterli güçte kullanıldığında sadece birkaç saniyelik uygulama ile bütün mikroorganizmalar üzerinde etkili olduğu bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir. Geleneksel ilaçlarlar ile 7-10 günde sağlanan dezenfeksiyon lazer ile sadece birkaç saniyede sağlanabilir.  Ancak kanal tedavisi sırasında lazer ışının yüksek güçte ve uzun süre kullanımı dişte ve periapikal dokularda ısının yükselmesine ve buna bağlı olarak istenmeyen yan etkilere neden olmaktadır.

Kanal tedavisinde lazer kullanımı tedavinin başarısını artırır.

Yeni başlayan kanal içi enfeksiyonlarda lazer kullanımı başarılı bir kanal tedavisi için gerekli dezenfeksiyonu sağlar ve geleneksel kanal tedavisinin aksine lazer destekli kanal tedavisi ile tek seansta tedavi tamamlanır. Dirençli enfeksiyonlarda ise geleneksel ilaçlar, lazer birlikte kullanılarak her iki yöntemin optimal özelliklerinden yararlanılır ve kayda değer oranda başarı artar.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir