Diş Dolgusu

Diş dolgusu, çürük veya başka nedenlerden dolayı harap olan veya kırılan dişlerin fonksiyonunu ve görünümü geri kazandırmak için uygulanır. Dişte bulunan çürük doku uzaklaştırıldıktan sonra oluşan boşluk diş ve çevre dokulara uyum sağlayan, genel sağlık üzerine olumsuz etkileri olmayan ve uzun yıllar yapısını koruyabilen özel dolgu maddeleri ile doldurulur. Yapılan diş dolgusu oluşan boşluğu doldurmakla kalmayıp aynı zamanda bakterilerin tekrar çürük oluşturmasını engellemelidir.

Diş Dolgusu Çeşitleri

Çürük dişlerin veya kırık dişlerin tedavisinde , bugüne kadar çeşitli materyaller kullanılmıştır. Günümüzde en yaygın kullanılan dolgu maddeleri Amalgam, Kompozit, Porselen ve kompozit ve porselen karışımı dolgulardır.

  • Amalgam Dolgular:

Kliniğimizde Amalgam Dolgu Yapılmamaktadır.

Gümüş dolgu veya metal dolgu olarak da bilinir. 150 yıldan beri diş dolgusu olarak kullanılmaktadır. Cıvanın, bakır, kalay ve gümüş ile karıştırılması ile elde edilir. Son yıllarda İçerdiği ağır metallerden dolayı genel sağlık üzerine etkileri tartışma konusunu olmuştur. Gelişmiş ülkelerde kullanımı kısıtlanmıştır ancak gelişmekte olan ülkelerde ucuz olmasından dolayı ve teknolojik ekipman gerektirmediğinden hala çok sık kullanılmaktadır. Amalgam dolgular ile ilgili daha detaylı bilgi almak için “ yazı” okuyabilirsiniz. Amalgam dolgular hakkında daha fazla bilgi için: “Amalgam Dolgu Nedir? Zararlı Mıdır? Sökülmesi gerekir mi?

  • Kompozit dolgular:

Dişler ile sağladığı renk uyumundan dolayı estetik diş dolgusu olarak da tanımlanır. kompozit dolgular mavi ışıkla sertleştiği için halk arasında lazer dolgu veya ışınlı dolgu olarak da bilinir. Kompozit dolgular silikon dioksit içeren plastik karışımından üretilmiştir. Kompozitler ile renk ve doku açısından son derece estetik dolgular yapmak mümkündür. Bu özelliğinden dolayı günümüzde gülüş tasarımında da sık kullanılmaya başlanmıştır. Ancak ışınlı dolgu veya lazerli dolgu olarak bilinen kompozit dolguların dezavantajı mavi ışıkla sertleşmeleri ve nemden etkilenmeleridir. Derin kavitelerde veye izolasyonun mümkün olmadığı durumlarda diş eti altına kadar uzanan çürüklerde kompozit dolgular yetersiz kalabilmektedir. Mavi ışığın ulaşmadığı yerlerde ışınlı dolgu yeterli düzeyde polimerize olmaz ve dişi çürüklere karşı koruyamaz. Benzer durum nem varlığında da söz konusudur. Dişin tükrüğe karşı izole edilemediği durumlarda kompozit dolgu beklenen düzeyde dişe tutunamaz ve dişin çürümesini engelleyemez.

  • Porselen dolgular

Dişte çok fazla madde kaybı olduğu durumlarda veya ışınlı dolguların yetersiz kaldığı durumlarda porselen dolgular İnley ve Onleyler şeklinde uygulanır. Son derece estetik sonuçlar verir. Kompozit dolgulara göre aşınmalara karşı daha dayanıklıdır. Porselen dolgu uygulamasında önce dişte bulunun çürük dokular temizlenir ve kavite porselen dolgu için hazırlanır. Bu hazırlık belli kurallar çerçevesinde yapılmaz ise daha sonra yapılacak porselen dolgunun dişe uyuması zorlaşacaktır.Diş hazırlandıktan sonra dijital veya konvansiyonel yöntemler ile ölçü alınır ve bu ölçüye göre dolgu hazırlanır ve özel simanlarla ( yapıştırıcılar ) dişe yapıştırılır. Porselen dolguların kompozit dolgulara göre fiyatı yüksektir ve yapımı uzun sürer. Porselen dolgular diğer dolguların aksine dişe direkt uygulanamazlar.

Diş Dolgusu Ne kadar Sürer?

Kompozit dolgu ( Işınlı dolgu, beyaz dolgu ) dişin durumuna bağlı olarak 20 – 40 dakika süre. Porselen dolgularda ise süre seçilen yönteme göre birkaç saat ile birkaç gün arasında değişir. Hasta tedaviden hemen sonra rutin hayatına devam eder ve dişini kullanabilir.

Diş Dolgusundan Sonra Ağrı Olur mu?

Diş dolgusundan sonra çürüğün boyutuna ve dolgu yapılmadan önce dişte var olan semptomlara bağlı olarak soğuk ve sıcak içeceklere ve yiyeceklere karşı ağrı oluşabilir. Bu ağrılar anlık olur ve hemen geçer. Bu belirtiler genelde 1-2 hafta içerisinde  kendiliğinden kaybolur.

Diş dolgusundan sonra dişte zonklama şeklinde ağrı oluşması veya soğuk ve sıcak hassasiyetin 3 hafta içerisinde geçmemesi normal bir durum değildir. Böyle bir durum ile karşılaşırsanız hemen diş doktoruna başvurmanız gerekir.

Dolgudan sonra dişte şiddetli ağrı oluşmasının başlıca nedeni diş pulpasının ( sinir ) etkilenmiş olmasıdır. Böyle bir durumda dişe kanal tedavisi uygulanması gerekir.

Ön dişlere dolgu yapılır mı?

Ön dişler yapısal anlamda arka dişlerle benzerlik gösterir ve arka dişler gibi çürüyebilir. Ön dişlerde yapılan dolgularda estetik kaygılar daha çok ön plana çıkmaktadır. Kompozit dolguların gelişmesi ile birlikte ön dişlere yapılan dolgularda son derece estetik ve uzun ömürlü sonuçlar elde etmek mümkündür. Kaliteli dolgu malzemesi kullanılarak yapılan ön diş dolguları uzun yıllar renk değiştirmeden estetik görünümünü koruyabilir.

Diş dolgusunun ömrü ne kadardır?

Kompozit diş dolgusunun ömrünü belirleyen birçok faktör bulunmaktadır. Diş dolgusunun başarısını etkileyen en önemli unsur diş hekiminin tecrübesidir. Kullanılan dolgu malzemesinin kalitesi de dolgunun başarısını etkileyen sebeplerin arasında üst sıralarda yer almaktadır. Işınlı dolguları sertleştirmekte kullanılan mavi ışığın kalitesi ve gücü bile dolgunun başarısını etkileyebilmektedir. Bunların yanı sıra kişin oral hijyeni, fırçalama alışkanlıkları, beslenme alışkanlıkları ve diş sıkma gibi nedenler de diş dolgusunun ömrünü etkileyen faktörler arasındadır. Bu etkenlerin hepsi birlikte değerlendirildiğinde diş dolgularına belirli bir ömür biçmek doğru olmayacaktır. Yıllık düzenli diş hekimi kontroller ile problemli dolgular tespit edilip değiştirilmelidir.

Kliniğimizde, Avrupa ve Amerika’da üretilen kendini kanıtlamış, en iyi dolgu malzemelerini kullanıyoruz.