Diş Beyazlatma

Dişler çeşitli nedenlerden dolayı lekelenebilir veya renklenebilir. Dişlerinizi beyazlatmak veya parlatmak istiyorsanız bunu güvenle yapabilmenizi sağlayacak pek çok yöntem bulunmaktadır.

Bu yazıda; dişler neden renk değiştirir, diş beyazlatma nedir, diş beyazlatma seçenekleri nelerdir ve diş beyazlatmanın olası yan etkileri nelerdir sorularının kapsamlı yanıtları yer almaktadır. Daha detaylı bilgi almak isterseniz Ankara, Çankaya Mustafa Kemal Mahallesi Maidan İş Merkezinde bulunan kliniğimize başvurabilir veya 0312 466 75 99 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Dişler Neden Renk Değiştirir?

Dişlerin rengi zamanla beyazlığını kaybeder ve sararmaya başlar. Çeşitli nedenlerin etkisiyle dişlerin renkleri değişebilir. Bu nedenler dışarıdan gelen etkenler olabileceği gibi içsel etkenler de olabilir.

Dışarıdan gelen etkenler şunlardır:

  • Çeşitli yiyecekler
  • Sigara içmek
  • Fazla kahve ve çay tüketmek
  • Şarap veya alkollü içecekler
  • Boya içeren yiyecekler veya içecekler

Dışarıdan gelen etkenler nedeniyle olan diş renklerinin değişimi, dişlerin dış bölümünü hedef alan diş macunları ve diğer diş beyazlatma ürünleriyle tedavi edilebilir.

İçsel renk değişimi, diş yapısının içerisinden kaynaklıdır. İçsel etkenler şunlardır:

  • Çeşitli ilaçlar
  • Geçirilmiş bazı hastalıklar
  • Bazı enfeksiyonlar
  • Diş travması
  • Yaşlanma
  • Kanal tedavisi
  • dolgular

İçsel renk değişikliği nedeniyle oluşan diş renklenmesinin profesyonel olarak ağartılması gerekir. Doktorunuz sahip olduğunuz lekelenme türüne göre sizlere farklı tedavi yöntemler önerebilir.

Diş Beyazlatma Nedir?

Sağlıklı ve beyaz dişler estetik görünüm açısından oldukça önemlidir. Pek çok insan dişlerinin daha beyaz ve parlak olmasını hayal etmektedir. Bu hayali gerçeğe dönüştürmek hiç de zor değil.

Diş beyazlatma, dişin yüzeyinde bulunan mine tabakasındaki renkli maddelerin giderilmesi işlemidir. Bu renkli maddeler sarı, gri veya kahverengi tonlarında olabilir.

Günümüzde diş beyazlatma amacıyla kullanılabilecek pek çok yöntem bulunmaktadır. Bunlardan bazıları hastaların kendilerine uygulanabildikleri yöntemlerdir. Daha etkili bazı yöntemler ise diş hekimleri tarafından uygulanmaktadır.

Diş beyazlatma yöntemini belirlemek için şu etkenler dikkate alınmalıdır:

  • Diş rengindeki değişikliğin türü
  • Uygulanacak tedavi yöntemi
  • Tedavinin maliyeti
  • Yaşınız
  • Daha önce yaşadığınız diş problemleri
  • Var olan kronik hastalıklarınız
  • Gebelik veya emzirme durumu

Herhangi bir diş beyazlatma yöntemini kullanmadan önce diş hekiminizin görüşünü almalı ve önerilerine kulak vermelisiniz.

Diş Beyazlatma yöntemleri Nelerdir?

Diş beyazlatma amacıyla kullanılabilen başlıca metotlar şunlardır:

Beyazlatıcı macunlar: Özellikli diş macunları içerdikleri maddeler sayesinde dişlerin üzerinde bulunan lekelerin ortadan kaldırılmasını sağlar. Bazı önemli beyazlatıcı maddeleri içermedikleri için sadece yüzeysel diş lekelerini uzaklaştırabilir. Beyazlatıcı diş macunlarının uzun süre ve düzenli olarak kullanılması diş yüzeyinde aşınmalara neden olabilir.

Beyazlatıcı jeller: Beyazlatıcı jeller, diş yüzeyine fırça yardımıyla sürülen peroksit içerikli şeffaf jellerdir. Gün içerisinde hekiminizin belirlediği sayıda uygulanır. Uygulama sayısı genellikle 2 ila 12 kez arasında değişiklik gösterir. İstenilen sonuca ulaşmak bazen haftalar sürer.

Beyazlatıcı bantlar: Peroksit bazlı jeller ile kaplanmış şeffaf bantlar kullanılır. Bu bantları uzun süre diş üzerine yapıştırılması gerekir. Düzenli uygulama gerektirir ve birkaç ay içerisinde başarılı sonuçlar elde edilir.

OTC ürünler: Diş beyazlatma amacıyla en çok kullanılan yöntemlerden biri de OTC ürünlerdir. Bu ürünler genelde halk arasında deneyimlenerek bulunan ve ağızdan ağza yayınlan ürünlerdir. Bu ürünler hakkında detaylı araştırmalar mevcut değildir ve etkinlikleri sınırlıdır.

Bu noktada ayrı bir paragraf açmak gerekiyor. Yukarıda yer alan yöntemler evde uygulayabileceğiniz diş beyazlatma seçenekleridir. Etkinlikleri sınırlıdır. Birkaç ton diş beyazlatma sağlamaktadır. Etkileri uzun vadede elde edildiği için hastaları tatmin etmemektedir.

Diş hekimleri tarafından uygulanan ve oldukça başarılı sonuçlar veren diş beyazlatma seçenekleri bulunmaktadır. Bu yöntemleri iki başlık altında inceleyebiliriz:

Evde Diş Beyazlatma

Ev tipi diş beyazlatma işlemi: 

Bu yöntem diş hekimlerinin desteğiyle uygulanmaktadır. Diş hekiminiz, ağzınız ve dişlerinizden aldığı ölçü ile size özel diş plağı hazırlar. Bu diş plağının içerisine peroksit bazlı bir jel sürülür ve dişlerin üzerine yerleştirilir.

Diş plağı günde birkaç saat kullanılmalıdır. Kişiden kişiye değişmekle birlikte ortalama olarak 4 hafta süren bir tedavidir. Bu süre sonunda oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

Ofis tipi diş beyazlatma işlemi:

Lazer ile diş beyzlatma

Diş hekimleri tarafından uygulanan bu yöntem ile en hızlı ve en etkili diş beyazlatma sonucu elde edilir. lazer ile diş beyazlatma olarak bilinir. Bu yöntem esnasında beyazlatıcı ürün direk olarak dişlere uygulanır.

Özel ışıklar ve lazerlerin yardımıyla 30-45 dakikalık bir işlem yapılır. Elde edilen sonuçlar diğer tüm beyazlatma yöntemlerinden daha iyidir. Dişin özelliklerine göre işlemin birkaç defa tekrar edilmesi gerekebilir.

Diş Beyazlatmanın Yan Etkileri Nelerdir?

Diş beyazlatma tedavileri ve yöntemleri büyük çoğunlukla güvenli olarak kabul edilir. Ancak her tedavi yönteminde olduğu gibi diş beyazlatmanın da bazı yan etkileri bulunmaktadır.

Diş beyazlatmanın olası yan etkileri şunlardır:

  • Diş hassasiyeti
  • Diş eti tahrişi
  • Boğaz ağrısı
  • Ağız içi aft
  • Peroksit alerjisi

Diş beyazlatma yan etkileri geçicidir, birkaç gün içerisinde normale döner. Uzun süren yan etkilerle karşılaşırsanız bir diş hekimine muayene olmanız faydalı olacaktır.

Diş beyazlatma fiyatı 2022

Diş beyazlatma fiyatı birçok nedenden dolayı değişmektedir. Diş beyazlatma fiyatını belirleyen en önemli etken seçilecek beyazlatma yöntemidir. Detaylı bir muayene sonrası diş renklenmelerine sebep olan nedenler belirlenir ve en uygun beyazlatma yöntemi seçilir ve diş beyazlatma ücreti belirlenir.