Diş Protezi Nedir? Diş Protezi Çeşitleri Nelerdir?

Diş protezleri, bir veya birden fazla dişin eksilmesi nedeniyle ortaya çıkan ağız ve diş problemlerini engellemek amacıyla kullanılan bir tedavi metodudur.

Bu yazıda; diş protezi nedir, diş protezi çeşitleri ve özellikleri nelerdir, diş protezi işlemi ne kadar sürede tamamlanır ve diş protezi yaptırmalı mıyım gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Diş Protezi Nedir?

Çeşitli ağız ve diş problemleri nedeniyle dişlerinizi kaybedebilirsiniz. Kaybedilen dişler nedeniyle çiğneme ve konuşma gibi fonksiyonlarınız etkilenebilir, estetik görünümde problemler ortaya çıkabilir.

Diş protezleri, diş eksiklerinin yerine konması için geliştirilen bir tedavi metodudur. Diş protezlerinin amacı şunlardır:

  • Diş eksikliği nedeniyle eksilen fonksiyonların yerine konması
  • Ağız içi kaynaklı konuşma bozukluklarının düzeltilmesi
  • Çiğneme problemlerinin düzeltilmesi
  • Diş problemleri nedeniyle ortaya çıkan kozmetik görünüm eksiliğinin giderilmesi

Diş protezleri, pek çok ağız içi problemin düzeltilmesini sağlayan bir tedavi metodudur. Kaybolan dişlerin ve dokuların yerine konmasını sağlar.

Diş protezleri, özelliklerine göre iki kategoride değerlendirilebilir:

  • Sabit protezler
  • Hareketli protezler

Sabit ve hareketli protezler kendi içlerinde de çeşitli seçeneklere ayrılmaktadır. Kullanılan malzemeler, protezin yerleşimi gibi faktörlere göre seçenekler bulunmaktadır.

Diş hekiminiz sizler için en iyi diş protezi çeşidini önerecektir. Ağız yapınız, diş ve doku eksikliğinin türü, fonksiyonların kayıp düzeyine göre diş protezi seçenekleri bulunmaktadır.

Diş Protezi Çeşitleri Nelerdir?

Diş protezleri sabit ve hareketli olmasına göre iki başlıkta sınıflandırılır. Diğer bir sınıflandırma da protezin büyüklüğünü baz alan total veya parsiyel protez olmasıdır.Diş protezi çeşitleri ve açıklamalarını hemen aşağıda bulabilirsiniz.

Sabit Diş Protezleri

Sabit diş protezleri, ağız içerisine yerleştirilen ve kişinin kendi isteğiyle çıkaramadığı protez çeşididir. Sabit protezler dişe sabitlenir ve bu şekilde kullanılır.

Sabit protezlerin bazı önemli özellikleri şunlardır:

  • Çiğneme işlevi daha rahat ve daha kolaydır.
  • Diş üzerine uygulanır ve istenildiğinde çıkarılamaz.
  • Yapım süresi ortalama olarak 7-10 gündür.
  • Sabit protezler 3-4 seansa gitmeniz gerekebilir.

Sabit protezler özelliklerine göre 2 türe ayrılmaktadır.

Kuron: Çürük, kırık veya başka bir nedenle doku kaybına uğrayan dişlerin küçültülerek kaplanması işlemidir. Diş tamamen çıkarılmaz, sağlam olan diş bölümü korunur.

Kuron için kullanılabilecek malzemeler şunlardır:

  • Porselen
  • Zirkonyum
  • Altın
  • Metal alaşımları
  • Akrilik

Köprü: Bir veya birden fazla diş eksikliğinde uygulanan bir tedavi metodudur. Eksik olan dişin yanında yer alan komşu dişler küçültülür. Bu dişlere uygun özel kaplamalar hazırlanır.

Komşu dişlerden destek alınarak problemli diş boşluğunun doldurulduğu bir işlemdir. Kuron protezlere göre daha uzun süreli tedavi gerektirir.

Kron köprü protezi

Hareketli Diş Protezleri

Hareketli diş protezleri, bir veya birden fazla diş eksikliğinin olduğu durumlarda kullanılan ve hastanın istediği zaman rahatlıkla takıp çıkarabildiği protezlerdir.

Hareketli protezler üzerinde eksik dişler bulunur. Yerine yerleştirildiğinde eksik yapılar tamamlanmış olur.

Özelliklerine göre birçok hareketli protez çeşidi bulunmaktadır:

Parsiyel Protezler: Dişlerin bir kısmının olduğu bir kısmın ise çekilmiş olduğu durumlarda kullanılan protezlerdir. Parsiyel protezler eksik olan dişlerin eksikliğini tamamlayan ve takılıp çıkarılabilen diş protezleridir.

Bu tip protzerler, ana dişlere bağlanan tellerle işlev görür. Bu özelliği nedeniyle halk arasında çengelli protez veya kancalı protez olarak bilinir.

Parsiyel protez ( kancalı protez )

Total Protezler: Ağızdaki tüm dişlerin eksildiği durumlarda, çenenin alt ve üstündeki kemik dokusunu destek alarak takılan hareketli protezlerdir.

Total protezler halk arasında takma diş olarak bilinir. Genellikle akrilikten üretilir ve implantların yapılmadığı durumlarda uygulanır.

İmmediat Protezler: Tüm ana dişlerin çekildiği bazı durumlarda, hasta diş eksikliği yaşamak istemezse immediat protezler uygulanabilir.

İmmediat protez, doğal dişler çekilir çekilmez takılan protezlerdir. İyileşme safhası tamamlanınca hastanın daimi protezleri hazırlanarak takılır.

Diş Protezi Yaptırmalı Mıyım?

Dişlerinizde meydana gelen hasarlar ve eksilmeler nedeniyle bazı fonksiyonlarınızda bozulmalar yaşayabilirsiniz.

Konuşurken, gıdaları çiğnerken problemler yaşayabilir veya estetik görünümdeki bozulma nedeniyle psikolojik açıdan eksiklikler yaşayabilirsiniz.

Hem fiziksel hem de ruhsal açıdan diş problemlerine gereken önemi vermelisiniz. Diş hekiminiz size en uygun tedaviyi ve tedavi çeşidini önerecektir.

Diş eksikliklerinin yerine konması sürecinde diş protezleri önemli bir görev görür. Hareketli veya hareketsiz protezler ile doğal bir görünüme kavuşabilirsiniz.

Diş protezi tedavileri genellikle 1-2 hafta sürecinde başarıyla tamamlanmaktadır. Tedavi süresinin kısalığı ve tedavinin başarısı nedeniyle diş protezi yaptırmanızı öneririz.

Diş protezi ile ilgili sorularınıza yanıt bulmak ve doğal bir diş görünümüne kavuşmak için sizleri kliniğimize bekliyoruz.