Diş Eti Hastalıkları ve Belirtileri

Diş eti kanaması

Diş eti iltihabı veya Gingivitis, periodontal hastalığın ilk evresidir. Gingivitisin ilk belirtisi diş eti kanaması ve kızarıklıktır. En büyük nedeni ise yetersiz ağız bakımı ve diş taşıdır. Şeker hastalığı, sigara, yaşlanma, genetik yatkınlık, sistemik hastalıklar ve durumlar, stres, yetersiz beslenme, ergenlik, hormonal dalgalanmalar, gebelik, HIV enfeksiyonu ve bazı ilaçlar diş eti iltihabına ve diş eti kanamasına neden olabilirler.

diş eti kanaması

Periodontitis

Tedavi edilmeyen diş eti iltihabı ve diş eti kanaması ilerleyerek Periodontitise dönüşür. Zamanla plak ve diş taşları ( tartar ) diş eti çizgisinin altında yayılır ve büyür. Bakteriler tarafından plakta üretilen toksinler diş etlerini tahriş eder. toksinlerin artması ile birlikte dişleri destekleyen diş eti ve kemikte yıkım başlar ve diş etleri dişlerden ayrılarak enfekte olmuş cepler oluştururlar (dişler ile diş etleri arasında boşluklar). Hastalık ilerledikçe diş eti cebi derinleşir ve daha fazla diş eti dokusu ve kemik yok edilir. Çoğu zaman, bu yıkıcı süreç çok hafif semptomlara sahiptir. Sonunda, dişler sallanmaya başlar ve çekilmeleri gerekir.

Periodontitisin birçok tipi var, en yaygın olan tipleri şöyle:

  • Agresif periodontitis: Klinik olarak sağlıklı olan hastalarda ortaya çıkar. Belirtileri arasında hızlı diş eti ataşman kaybı, kemik yıkımı ve genetik faktörler bulunmaktadır. Gençlerde daha sık rastlanır.
  • Kronik periodontitis: Dişleri destekleyen dokuların iltihaplanması ve kemik kaybı ile sonuçlanır. Bu periodontitisin en sık görülen şeklidir. Yetişkinlerde görülür ancak herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Doku kaybının ilerlemesi genellikle yavaş oluşur, ancak hızlı ilerleme dönemleri oluşabilir.
  • Sistemik hastalıkların bir belirtisi olarak periodontitis: sıklıkla genç yaşta başlar. Kalp hastalığı, solunum yolu hastalığı ve diyabet gibi sistemik koşullar, bu periodontitis ile ilişkilidir.
  • Nekrotizan periodontal hastalık: Diş eti, periodontal bağ dokusu ve alveol kemiği nekrozu ile karakterize bir enfeksiyondur. Bu lezyonlar, HIV enfeksiyonu, malnütrisyon ve immünosüpresyon gibi sistemik koşulları olan bireylerde en sık görülür.

 

Diş eti hastalıklarının risk faktörleri nelerdir?

Yaş

Diş eti kanaması gençlerde daha yaygın görülür ancak yaşlı insanlarda periodontal hastalık oranı daha yüksektir.

Sigara / Tütün Kullanımı

Tütün kullanımı, kanser, akciğer hastalığı ve kalp rahatsızlığı gibi birçok ciddi hastalığa ve diğer birçok sağlık sorununa neden olur. Tütün kullanıcıları ayrıca periodontal hastalık riski altındadır. Çalışmalar, tütün kullanımının periodontal hastalığın gelişimi ve ilerlemesinde en önemli risk faktörlerinden biri olabileceğini göstermiştir.

Genetik

Araştırmalar, bazı kişilerin genetik olarak diş eti hastalığına duyarlı olabileceğini gösteriyor. İyi bir ağız bakımı alışkanlıklarına rağmen, bu insanlarda periodontal hastalık gelişebilir.

Stres

Stres, hipertansiyon, kanser ve diğer birçok sağlık sorunu gibi birçok ciddi durumla bağlantılıdır. Stres aynı zamanda periodontal hastalık için bir risk faktörüdür. Araştırmalar, stresin vücudun periodontal hastalıklar da dahil olmak üzere enfeksiyonla mücadeleyi zorlaştırdığını gösteriyor.

İlaçlar

Oral kontraseptifler, anti-depresanlar ve bazı kalp ilaçları gibi bazı ilaçlar ağız sağlığını etkileyebilir.

 Diş Sıkması veya Diş Gıcırdatması

Diş sıkması veya diş gıcırdatması, dişleri destekleyen dokulara aşırı kuvvet uygulayabilir ve diş eti ve çene kemiğine zarar verebilir.

Diğer Sistemik Hastalıklar

kardiyovasküler hastalıklar, diyabet ve romatoid artrit gibi bazı sistemik hastalıklar da diş eti hastalığını kötü yönde etkileyebilir.

 

Diş eti Hastalığı Belirtileri

Diş eti hastalığı genellikle sessizdir, yani semptomlar hastalığın ilerlemesine kadar görünmeyebilir.

Diş eti hastalığın en yaygın belirtileri:

  • Kırmızı, şişmiş veya hassas diş etleri
  • Fırçalarken diş etlerinde kanama
  • Diş eti çekilmesi
  • Dişler arasında boşluklar oluşması
  • Dişlerin sallanması
  • Sürekli ağız kokusu

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir