Hamilelikte Ağız Bakımı Nasıl Olmalı?

Hamilelik sırasında dişlerinize iyi bakmanız önemlidir. Gebelik hormonal değişikliğe neden olur ve diş eti hastalığının gelişme riskini arttırır, buda gelişmekte olan bebeğinizin sağlığını etkileyebilir. Hamilelik sırasında en sık görülen problem Hamilelik gingivitisidir. Bu hastalıkta dişeti kızarık, şiş, hassas ve kanamalıdır. Hamilelik gingivitisi genellikle, hamileliğin 2. ayında başlayıp, 8. ayında en üst seviyeye çıkar.

Hamilelik öncesi ve sırasında ağız sağlığınızı korumanıza yardımcı olacak bazı ipuçları:

  • Hamilelikten önce ağız bakımı:Hamile kalmadan önce diş hekimine muayene olmakta fayda var. Bu sayede diş ve diş etleriniz detaylı kontrol edilir ve varsa problemler giderilir. Böylece hamilelik sırasında daha az problem ile karşılaşırsınız.
  • Hamilelik sırasında ağız bakımı ve diş tedavisi:Hamile olduğunuzu diş hekiminize mutlaka bildirin. Gebelik sırasında rutin muayeneler ve acil işlemler yapılabilir. Ancak kozmetik işlemler örneğin beyazlatma vs. ertelenmelidir.Gebelik sırasında acil durumlarda dişlerden röntgen çekilebilir. Gerekli önlemler ( kurşun önlük vs. ) alındığı sürece diş filmi çektirmek bebeğe zarar vermez.Gebelik sırasındaki hormonal değişimler dişetlerini büyük ölçüde etkiler ve dişeti hastalıklarına yakalanma riskini arttırır. Bu hastalıklara yakalanmamak için ağız bakımınıza dikkat etmelisiniz. Eğer dişetlerinizde hassasiyet, kanama veya şişme olursa vakit kaybetmeden diş hekimine başvurmanız gerekir.Hamilelik sırasında beslenmenize de dikkat etmelisiniz. Bebeğin diş gelişimi henüz anne karnındayken başlar. Anne adayının hem kendi sağlığı hem de bebeğinin diş gelişimi için dengeli beslenmesi gerekiyor. Anne adayı gebelik süresince vücudun ihtiyaç duyduğu A, C, D vitaminleri ile fosfor ve kalsiyumdan zengin besinler tüketmelidir.