Florür zararlı mı?

Flor ve Florür nedir?

Flor Soluk sarı bir gazdır ve doğada serbest şekilde bulunmaz. Florür, nötr haldeki flor atomunun, bir elektron alarak iyon haline geçtiğinde aldığı isimdir. Florür, doğada yaygın olarak bulunan bir mineraldir. Bazı gıda ve su kaynakları da çeşitli miktarlarda florür ihtiva ederler.

Florür dişleri nasıl korur?

Florür hem yetişkinler için hem de çocuklar için faydalıdır. Florür sistemik ve topikal olarak iki şekilde etki eder. Bebeklik ve çocukluk döneminde dişler çene kemiği içinde oluşurken, yiyecek ve içecekler ile alınan florür diş minesinin yapısına katılarak minenin daha güçlü ve çürüğe karşı daha dirençli olmasını sağlar. Bu florürün sistemik etkisidir.

Topikal etkisi ise dişler sürdükten sonra görülür. Yemek yedikten sonra, tükürüğünüzde bulunan asitler, dişin yüzeyindeki kalsiyum ve fosforun erimesi olarak tanımlayabileceğiniz demineralizasyona yol açar. Diğer zamanlarda, tükürüğünüzde daha az asit bulunur ve dişlerinizin sertliğini sağlayan kalsiyum ve fosforu yeniler. Bu işleme yeniden mineralizasyon (remineralizasyon) adı verilir. Florür, ağzınızda doğal olarak gerçekleşen demineralizasyon ve remineralizasyon süreçleri sırasında etki eder ve minenin yapısına katılarak güçlenmesini sağlar.

Çocuklarda Florür uygulaması yararlı mı zararlı mı?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Dünya Dişhekimleri Birliği (FDI), Avrupa Pediatrik Dişhekimliği Birliği (EAPD) ve Amerikan Pediatrik Dişhekimliği Birliği (AAPD) toplumsal bir sağlık problemi olan diş çürüğünün azaltılmasında, içme sularının florlanması da dahil olmak üzere çeşitli yöntemlerle florür uygulamalarının etkili olduğunu bilimsel raporlarla açıklamışlardır.

Düşük dozlarda alınan florürün herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Florürlü diş macunları yutulmadığı sürece zararlı değildir. Ayrıca Diş hekimleri tarafından uygulanan florür vernik uygulaması da zararlı olmadığı gibi oldukça güvenli bir uygulamadır. Diş yüzeyine sürüldüğünde tükürükle temas ederek kısa sürede kuruyup sertleştiğinden yutma ve flor zehirlenme riski yok denecek kadar azdır. Diş çürüklerini yüzde 30- 40 oranında azaltır. Bu sebeple çocuklarda güvenle kullanılabilir.