Amlagam dolgu değişimi

SMART Protokolü ile Amalgam Dolgu Sökümü

SMART Protokolü ile Amalgam Dolgu Sökümü

SMART kelimesi ( Safe Mercury Amalgam Removal Technique ) Güvenli amalgam dolgu ( metal diş dolgusu, gri dolgu ) sökümü anlamına gelir. Bu yazımızda Ankara SMART protokolü uyguladığımız aşamaları ve Ankara’daki daha doğrusu kliniğimizde 2023 yılı için geçerli fiyatı hakkında hakkında merak ettiklerinizi cevaplamaya çalışacağız. Amalgam dolgular hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz “Amalgam dolgu nedir? Zararlı mıdır? Sökülmesi gerekir mi?” başlıklı yazımız okuyabilirsiniz.

SMART protokolü Neden Gerekli?

Amalgam dolguların %50 si cıvadan oluşur. Amalgam dolgular ağızda bulundukları sürece çok az miktarda cıva salınımı yaparlar ancak amalgam dolgular bulundukları yerden çıkarılırken, yüksek devirli frezin etiksi ile amalgam ayrışmaya başlar ve içeriğindeki cıva, gümüş, kalay ve bazı eski amalgam türlerinde bulunan kurşun açığa çıkar. Özellikle cıva son derece zehirlidir ve yüksek miktarlarda alındığnda akut ve kronik zehirlenmeler neden olur. Bu cıva zehirlenmesinin önüne geçmek için amalgam dolgular çıkartılırken mutlaka uyulması gereken bir prosedür var ve buna SMART prosedürü ve protokolü denir.

SMART protokolün amacı amalgam sökülürken açığa çıkan cıvadan hastayı korumaktır. Ancak SMART protokolünün %100 koruma sağlamadığını unutmamak gerekir bu nedenle her şeyden önce detaylı bir muayene yapılması gerekir ve hastanın genel durumu da değerlendirilerek amalgam dolgunun çıkartılmasının hasta için gerçekten gerekli olduğu ve güvenli bir şekilde çıkartılmasının mümkün olup olmadığına karar verilmelidir. Örneğin hamile hastalarda eğer diş ağrısı gibi tedavi gerektirecek bir durum yoksa amalgam çıkarılması doğum sonrasına ertelenmelidir.

SMART protokolü nasıl yapılır?

  • İlk aşama detaylı bir muayene ve anamnez alınmasıdır.

  • Hastaya tek kullanımlık bone ve önlük ve koruyucu gözlük verilir.

  • Dişe anestezi yapılır.

  • Dişi ve amalgam dolguyu ağızdan izole etmek için rubber dam takılır ve resin bariyerler ile açıklıklar kapatılır.

  • Amalgam dolgu sökülmesi sırasında açığa çıkan cıva buharının solunmasını önlemek için burundan oksijen desteği verilir.

  • Amalgam dolgu sökülürken güçlü aspiratörler ile ortaya dolgu artıkları toplanır.

  • İşlem biter bitmez rubber dam çıkarılır ve hastadan ağzını metal bağlayıcı sıvılarla çalkalaması istenir.

  • Bu aşamadan sonra diş tedavisine devam edilir.

SMART Protokolü Fiyatı 2023 Ankara

Ankara SMART Protokolü ile amalgam dolgu sökümü fiyatı 2023 kliniklere göre değişkenlik gösterir. Bu tedavi ile ilgili TDB ücret tarifesinde herhangi bir kalem bulunmamaktadır. Özel Denttera Ankara Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinde Güvenli amalgam dolgu sökümü ücreti 2023 yılı için 2000 TL’dir. Bu ücret sadece SMART protokolü için geçerlidir, daha sonra dişe yapılacak kompozit dolgu, kanal tedavisi vs gibi tedaviler ayrıca ücretlendirilir.

Randevu Almak İçin Hemen Arayın: 0850 346 75 99