Diş Eti Hastalıkları ilgili Sık Sorulan Sorular

Diş eti hastalıklarının en yaygın belirtileri nelerdir?

Diş eti hastalıklarının en yaygın belirtisi diş eti kanaması ve Ankara diş eti çekilmesidir. Diş eti kanaması diş etindeki iltihabın göstergesi ve ilk belirtisidir. Diş eti kanaması, dişleri fırçalarken, sert bir şey yerken veya durduk yere olabilir. Diş eti kanaması erken tedavi edildiği takdirde kalıcı bir hasar bırakmadan sağlıklı hale gelebilir.

Diş eti iltihabı tedavi edilmediği takdirde diş eti çekilmeleri ortaya çıkabilir. Diş eti çekilmesi, zamanla dişlerin arasında açılma ve gıda birikimi, diş köklerinin açığa çıkması, diş köklerinde hassasiyet şeklinde kendini gösterebilir. Diş eti çekilmesi, diş eti iltihabı nedeniyle ortaya çıktıysa diş eti çekilmesiyle beraber çene kemiğinde erime de olur ve zamanla dişlerde oynamalar meydana gelir.

Diş eti çekilmesinin nedenleri nedir?

Diş eti çekilmesi sadece diş eti iltihabı sebebiyle ortaya çıkmaz. Yanlış ve/veya sert fırçalama da diş eti çekilmesine sebep olabilir. Bu tarz çekilmelere genelde köpek ve küçük azı dişlerinde rastlanır.

Başka etkenler de diş eti çekilmesine sebep olabilir. Örneğin, ortodontik tedavi, diş sıkma, dudak ve yanak bağı, piercing, kötü yapılmış dolgu ve protezler

Diş eti kanaması önlenebilir mi?

Diş eti kanamasını önlemenin yolu, etkin ve düzenli bir ağız bakımıdır. Ağız bakımında en önemli kısım fırçalamadır. Dişleri fırçalamak doğru bir şekilde yapılmadığı takdirde bakterileri uzaklaştırmakta yetersiz kalır ve dişlerde çürükler ve diş etlerinde kanama görülmeye başlanır. Fırçalamak kadar dişlerin ara yüz temizliği de önemlidir. Dişlerin ara yüz temizliği, diş ipi ve/veya ara yüz fırçası ile yapılmalıdır.

Karbonat diş eti kanamasına iyi gelir mi?

Diş eti kanamasının ana sebebi dişler yüzeyinde biriken bakterilerdir. Dişleri yüzeyinde biriken bakteriyi temizlemenin en etkili yolu doğru fırçalamaktır. Karbonatlı gargara ise doğru oranlarda hazırlanıldığında ağız suyu olarak kullanılabilir ama unutulmamalıdır ki hiçbir gargara fırçalamanın yerini tutamaz.

Diş eti hastalıkları ile ilgili daha fazla bilgi almak için Ankara Diş Eti Uzmanı Dr. Şehrazat Ziya Sayfasını ziyaret edebilirsiniz.