Kanal Tedavisi Sırasında Dişte Kanal Aletinin kırılması

Kanal tedavisi sırasında en sık karşılaşılan komplikasyonlardan birisi tedavi sırasında kanalların temizlenmesi ve şekillendirilmesi için kullanılan aletlerin ( kanal eğelerinin ) dişin içerisinde kırılmasıdır. Kanal aletinin eski olması, kuralına uygun kullanılmaması, hekimin veya hastanın ani hareketleri, kök kanallarının eğri, dar ve tıkalı olması kırılma riskini arttırmaktadır.

Eğer tedavi sırasında kanal içerisinde alet kırılırsa, öncelikle kırık parça kanaldan çıkarılmaya çalışılmalıdır. Eğer hekim bu konuda tecrübeli değilse veya yeterli fiziki donanıma sahip değilse mutlaka bir Kanal tedavisi uzmanından yardım istemelidir. Zira yanlış müdahale, durumu daha da kötüleştirir.

kırık kanal aleti parçası
Kök kanalı içerisinde kırık kanal aleti parçası

Kırık aletin kanaldan çıkarılması her zaman için mümkün olmayabilir. Kanal aletinin kırıldığı yer, kanal aletinin cinsi ve türü ve hangi aşamada kırıldığı başarı şansını etkiler. Kanal girişine yakın bölgede bulunan kırık parçanın çıkarılması kolaydır ancak dar ve eğimli kanalların uç kısımlarında kırılan aletin çıkarılması neredeyse imkansızdır.

Kırılan parça kanaldan çıkarıldıktan sonra kanal tedavisi kuralına uygun tamamlanır. Ancak kırık parça kanaldan çıkarılamıyorsa ve

  • Diş enfekte ve apseli değilse
  • Kanal aleti temizleme ve şekillendirme işleminin son aşamasında kırılmışsa
  • Kırık parça kök ucuna yakınsa
  • Kırık parça kök ucundan dışarı çıkmadıysa

Kanal tedavisi tamamlanır ve dişin durumu takip edilir. Ancak eğer diş apseli ise veya kanallar temizlenmeden kanal aleti kırıldıysa, dişin bulunduğu bölge ve komşu anatomik oluşumlar (örneğin sinsu boşluğu veya çene siniri )  göz önünde bulundurarak Apikal Rezeksiyon operasyonu veya çekim kararı verilir. Apikal Rezeksyon işlemi azı dişlerde çok fazla risk taşıdığı için bu dişlerin çekimi daha uygun bir tedavi yaklaşımı olacaktır.

Genel inanışın aksine Kök kanalı içerisinde bırakılan kırık parçalar dişin dışına çıkmazlar ve dışarıdan bir müdahale olmadığı sürece yerlerinden hareket etmezler ve genel sağlık üzerine doğrudan etki yapmazlar sadece dişin prognozunu kötü yönde etkilerler.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top