1- Diş dolgusu çeşitleri nelerdir?
Bugüne kadar diş dolgusu için birçok kimyasal veya doğal malzeme kullanılmıştır. Ancak günümüzde en yaygın Amalgam, Kompozit esaslı dolgu malzemeleri ve porselen içerikli dolgu malzemeleri kullanılmaktadır.
Amalgam diş dolguları Cıva ve diğer metallerin birleşmesiyle elde edilen metalik renklerde dolgulardır. halk arasında metal dolgu veya siyah dolgu olarak bilinir. İçerdiği cıva ve diğer metallerden dolayı ve diğer yan etkilerinden dolayı gelişmiş ülkelerde artık kullanılmamaktadır ama ülkemizde ve diğer gelişmekte olan ülkelerde fiyatından dolayı hala en çok tercih edilen dolgular arasında yerini korumaya devam ediyor.
kompozit dolgular, halk arasında beyaz dolgu, estetik dolgu ve ışınlı dolgu gibi isimlerle bilinir. Günümüzde dünyada en çok kullanılan dolgu çeşidi Kompozit dolgulardır. Kompozit dolguların yapımı porselen dolgulara göre daha kolaydır, diş rengine uyumludur, maliyeti porselen dolgulara göre daha düşüktür vb. gibi birçok avantajı var. Kompozit dolgular uzun ömürlü ve dayanıklıdır.
Porselen dolgular oldukça estetik ve sağlam dolgulardır. Büyük madde kaybı olan dişlerde porselen esaslı dolgular tercih edilir. Porselen dolguların fiyatı yüksektir ve yapımı zordur.
2- En iyi diş dolgusu hangisidir? hangi dolguyu yaptırmalıyım?
Günümüzde Kompozit dolgu malzemeleri ve porselen dolgu malzemeleri en çok tercih edilen malzemelerdir. Kompozit malzemeler direkt ve indirekt restorasyonlarda kullanılmaktadır. Porselen ise sadece indirekt restorasyonlarda kullanılabilmektedir. Ağız içinde tek seferde yapılan dolgulara direkt, ölçü alınarak laboratuvarda üretilip diş yapıştırılan dolgulara ise indirekt restorasyon adı verilir. Malzeme ve teknik seçimi dişin durumuna bağlı olarak değişir, madde kaybı az olan durumlarda direk yöntemle uygulanan Kompozit dolgu tercih edilir. Madde kaybı fazla olan durumlarda ise İnleyler ve Onleyler tercih edilebilir.
3- Doğal diş dolgusu var mı?
Son yıllarda diğer alanlarda olduğu gibi diş hekimliğinde de doğal ve organik ürünlere ilgi artmıştır. Ancak bugüne kadar diş hekimliği alanında herhangi bir doğal ürün kullanıma sunulamamıştır. Doğal ürünler ile yapılan birçok deneme başarısızlıkla sonuçlanmıştır. teknolojinin ilerlemesi ile daha az zararlı ve daha uzun ömürlü materyaller diş hekimliği alanına girmiştir. Şimdilik elimizdeki en zararsız dolgu maddeleri Kompozitler ve porselenlerdir ama son yıllarda fiyatlarından dolayı standart olmayan ve merdiven altı üretim Kompozitlerde piyasaya sürülmüştür.
4- Diş dolgusu neden düşer? düşen dolgu yerine yapıştırılır mı?
Dolguların düşmesinin yani yerinden çıkmasının birçok sebebi vardır. Dolguların dayanaklığını etkileyen ana nedenler şunlardır: Malzemenin kalitesi, dolgu yapılırken meydana gelen hatalar, eksik ağız bakımı ve yanlış kullanım. Hatasız yapılan ve bakımı iyi yapılan dolgu uzun yıllar yerinde kalır.
Düşen dolguları yerine yapıştırmak iyi bir fikir değildir. Düşen dolgunun yerine yenisinin yapılması daha iyi bir yaklaşım olacaktır. Eğer dolgunuz düşerse vakit kaybetmeden hekiminize başvurmanız gerekir.
5- Dolgu yapılan diş çürür mü?
Evet dolgulu dişler de çürür. Dolgular sadece bulunduğu yeri korur ve dişin diğer bölgeleri üzerinde herhangi bir koruyucu etkiye sahip değildir. Ağız bakımı iyi yapılmazsa diş üzerinde plak oluşumu devam eder bu da dişin çürümesi ile sonuçlanır.
Bazı durumlarda dolguda oluşan çatlaklar ve kırıklar sızıntıya neden olarak dolgunun altında çürük oluşmasına sebep olur. Dolguların altında oluşan çürükler çoğu zaman belirti vermeden ilerler ve dişte büyük madde kayıplarına ve komplike tedaviler gerektiren durumlara neden olur. Bu durumun önüne geçmek için her 6 ayda bir diş muayenesi yaptırmakta fayda vardır.
6- Evde diş dolgusu yapılabilir mi?
Bir dişe dolgu yapabilmek için öncelikle dişte çürük dokular uzaklaştırılmalı ardından diş dezenfekte edilip seçilecek dolgu malzemesine göre bazı işlemler uygulanıp ardından dolgu yapılmalıdır. Dolgu yapıldıktan sonra da diğer dişlere göre uyumlandırılıp cilalanmalıdır. Bu işlemler için özel aletler ve cihazlar gerektiği için evde dolgu yapmak mümkün değildir.
7- Dolgu yaparken dişi uyuşturmak gerekir mi?
İğne Fobisi olan ve dolgu yaptırmak isteyen birçok insanın sorduğu soru “Dolgudan önce iğne yapılır mı?” sorusudur. Dişin sinir lifleri mine tabakasının altına kadar uzanır ve dişe gelen uyaranların şiddetine gelen farklı tepkiler oluşturur. Sadece mine dokusu ile sınırlı çürüklerin tedavisinde çoğu zaman dişi uyuşturmak gerekmez ancak birçok hastada çürük teşhisi konduğu zaman çürük, mine dokusunu çoktan aşmış durumdadır. Dentini de içine alan çürüklerin tedavisinde anestezi yapılmadan yapılan işlemler ağrılı olabilir ve çoğu zaman bu ağrı dayanılmaz olur. Bu ağrının önüne geçmek için dişi uyuşturmak gerekir.
8- Diş dolgusundan sonra ne zaman yemek yiyebilirim?
Her diş dolgusu malzemesinin farklı donma ve sertleşme süresi var, dolgu tam sertleştikten sonra kullanılabilir. Amlagam dolgular 1-2 saat sonra yemek yenebilecek sertliğe ulaşır ve 24 saat sonra tam olarak sertleşir. Kompozit dolgu ise mavi ışıkla sertleşir ve dolgu işlemi bitiminde nihai sertleşmeye ulaşmış olur ve işlemeden hemen sonra kullanılabilir.
Diş dolgusundan sonra yemek yiyebilmek için sadece dolgunun sertleşmesi yeterli değildir dildeki ve dudaklardaki uyuşukluğun da geçmesi gerekir aksi takdirde çiğneme sırasında anestezinin etkisi altındaki bölgelerde istenmeyen yaralanmalar oluşabilir.
9- Hamilelerde diş dolgusu yapılabilir mi?
Gebelik döneminde en çok merak edilen ve en çok korkulan sağlık sorunlarının başında diş tedavisi gelmektedir. Genel inanışın aksine belirli kurallara uyulduğu takdirde hamileliğin her döneminde diş dolgusu ve diğer diş tedavileri yapılabilir. Diş dolgusu sırasında kullanılan malzemeler gebelik döneminde güvenle kullanılabilir. Dolgu ve diğer diş tedavileri sırasında dikkat edilmesi husus kullanılan anestezi maddesidir, uygulamadan önce Kadın hastalıkları ve doğum uzmanın görüşü alınarak uygun ve güvenli bir anestezi maddesi seçilebilir.
10- Estetik diş dolgusu nedir?
Günümüzde insanların en çok önem verdiği konu estetik konusudur. Her branşta olduğu gibi diş hekimliğinde de artık estetik ön plandadır ve diş dolgusu da bu estetik kaygılara ayak uydurmuş durumdadır.
Kompozit ve Porselen dolgular görünüş ve renk uyumu bakımından estetik dolgulardır ve dişlerle uyumlu birçok renk tonu içerirler. Uygun renk tonu ve teknik seçimi yapıldığı taktirde son derece tatmin edici sonuçlar almak mümkündür.
11- Bir günde kaç dişe dolgu yapılabilir?
Bir günde birden fazla dişe dolgu yapılabilir. Yapılabilecek dolgu sayısı dolgunun zorluğuna ve dolgu yapılacak dişlerin bulunduğu bölgeye göre değişir. Aynı bölgede bulunan dişlere aynı seansta rahatlıkla dolgu yapılabilir, ancak dolgu yapılacak dişler aynı bölgede değilse örneğin bir diş sağ altı çenede diğeri sol alt çenede ise ve dolgu anestezi altında yapılacaksa aynı seansta iki dişe dolgu yapmaktan kaçınmak gerekir.
12- Diş dolgusu yapmak kaç dakika sürer?
Kompozit dolgu yapımı ortalama 20-30 dakika sürer. Porselen ve indirekt kompozit dolguların yapımı için en az 2 seans gerekir.
13- Dolgudan sonra ağrı olur?
Dolgu yapıldıktan sonra uyuşukluğun geçmesi ile birlikte bazı rahatsızlıklar duymanız normaldir. Yeni yapılan dolgudan sonra dişte sızlama, hafif ağrı ve soğuk hassasiyeti oluşabilir. Bu rahatsızlıklar genelde bir kaç gün içerisinde kendiliğinden geçer.
3 haftadan fazla süren soğuk ve sıcak hassasiyeti, çiğneme sırasında ağrı, kendiliğinden başlayan şiddetli ağrı durumlarında doktorunuza başvurmanız gerekir.
14-Diş dolgusu fiyatı ne kadar?
Diş dolgusunun fiyatı, dolgu malzemesine ve uygulanacak yönteme göre değişmektedir. Işınlı dolgu veya kompozit dolgu fiyatı 2021 yılı için 450 TL ile 600 TL arasında değişmektedir. Porselen dolguların fiyatı ise 1400 TL ile 2000 TL arasında değişmektedir. Bu fiyatlar ortalama fiyatlar olup muayeneden sonra diş dolgusu ücreti belirlenir.
Diş dolgusu randevusu almak için bize ulaşabilirsiniz. 0312 466 75 99