Ağız KokusuÂ
Ağız Kokusu, yoğun görülen, can sıkıcı bir problemdir. Kimilerimiz ne yaparsak yapalım ağız kokularımızdan kurtulamamaktan şikayet ederiz ki, bazı durumlarda düzenli fırçalanan dişler söz konusu olduğunda dahi Ağız Kokusu Tedavisi için diş hekimlerine başvuru yapılır. Fırçalama hataları ve fırçalama frekansındaki hatalar nedeniyle yeterince fırçalanmama Ağız Kokusuna neden olan etkenler arasında yer almaktadır. Tabii ağız kokusu yalnızca bu sebeple ortaya çıkmaz. Kokulara neden olabilecek pek çok etken olabilir. Bunu ortaya çıkarmak için ise düzenli diş hekimine muayene olmak gerekir. Pekiyi Ağız Kokusu neden olur?
Ağız Kokusu Neden Olur?
Koku, doğanın canlılara bahşettiği çok kıymetli bir uyarı mekanizmasıdır. Kötü kokular, her zaman bir olumsuzluğun işaretidir. Zira koku, ya zararlı kimyasallar, ya da bakteriyel etkinlik; yani enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkar. Tabii ağız kokuları için her zaman enfeksiyon söz konusudur denilemez. Henüz enfeksiyona dönüşmemiş kimyasal veya biyolojik etkinlikler de kokuya yol açabilir ki, bu zaten gelecekte ortaya çıkacak ciddi sorunların habercisidir.
Ağız içerisinde kokuya neden olacak bakteriyel etkinliğin birinci nedeni elbette mekanik temizliktir. Normal koşullarda ağız içerisinde bakteriler olsa dahi, içerisinde gelişebilecekleri uygun organik ortamlar bulamadıklarında çoğalamazlar veya çok daha yavaş çoğalırlar. Ancak, yemek artıklarını yeterince temizleyemezsek mikroplara mükemmel bir zemini sunmuş oluruz.
Tabii mekanik temizlik sırasında kullanılan yöntemde Ağız Kokusu Tedavisi noktasında etkili olacaktır. Zira pek çoğumuz hatalı biçimde diş fırçaladığımız için bakterileri ve yemek artıklarını yeterince temizleyemeyiz. Örneğin, pek çoğumuz dilimizi ve yanak içlerimizi temizlemeyiz ki, buralarda da bakteriyel etkinlik söz konusudur ve yeterince temizlenmeleri durumunda Ağız Kokusu Tedavisi bireysel boyutta ciddi ölçüde gerçekleşmiş olacaktır.
Ağız Kokusu Tedavisi için başvuru yapan pek çok hastanın sorununun kökeninde diş çürükleri yatar. Bu sorunun sebebi ise kötü ağız bakımı ve uygun olmayan beslenme alışkanlıkları. Çürüklerden korunmak için şekerli, yapışkan ve asitli  besinleri daha az tüketmeli ve her seferinde dişlerimizi iyice fırçalamalıyız.
Ağız Kokusu Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ağız Kokusu Tedavisi, kokuya sebep olan etkeni ortadan kaldırmakla başlar. Öncelik ağız bakımı gözden geçirilmelidir. Günde en az iki kere dişler ve dil fırçalanmalı ve diş ipi ile diş araları temizlenmelidir. Ağız bakımının yanı sıra diş hekimi kontrollerini de aksatmamak gerekir. Daha önce belirtildiği gibi ağız kokusunun başlıca sebepleri diş çürükleri, dişeti iltihabı ve diş taşlarıdır. Nadiren, mide rahatsızlıkları da ağız kokusu neden olabilmektedir ki, bununla birlikte farklı semptomlar da ortaya çıkacağından zaten uzman muayenesi bir ihtiyaç haline gelecektir.
Ağız Kokusu Tedavisi, öncelikle klinik kontrol yapılarak başlamalıdır. Her ne kadar bireysel olarak yapabilecekleriniz var olsa da, mevcut durumun tespiti ve klinik olarak müdahale edilmesi gereken sorunların ortadan kaldırılması için öncelikle diş hekiminizin muayene etmesi gereklidir. Bu süreçte diş hekiminiz Ağız Kokusu Tedavisi kapsamında ihtiyacınız olan doğru tedavi takvimini oluşturacak ve diş sağlığınızı yeniden kazanabilmenizi sağlayacaktır.