Endodonti nedir ve Endodontist kime denir?

Endodonti kelimesi Latince bir terimdir ve  “Endo” ve “Donti” kelimelerinden türemiştir. “Endo” iç, “Donti” ise diş demektir. Endodontinin asıl ilgi alanı dişin içinde bulunan pulpa dokusudur. Endodontik tedavi veya kök kanal tedavisi dişin pulpasında oluşan hastalıkların tedavisini kapsar.

Dişte oluşan çürükler, çatlaklar veya dişe gelen darbeler dişin içinde bulunan pulpa dokusunda hasara neden olabilir. Bu durumda da kanal tedavisi gerekir.

Tüm diş hekimleri Endodontik tedavi konusunda eğitimlidir ancak bazı dişlerin teşhis ve tedavisi özellikle zor olabilir. Bu durumda bir Endodontist ’e başvurmak gerekir.

Kanal tedavisi alanında uzman olan diş hekimlerine Endodontist denir. Endodontistler 5 yıllık diş hekimliği eğitimine ek olarak en az 3 yıllık özel eğitim alarak bu alanda uzmanlaşırlar.

Kanal tedavisi uzmanları, tedavinin tüm aşamalarını mükemmel bir şekilde tamamlayabilme, tedaviyi ağrısız yapabilme ve tedavi sırasında oluşabilecek öngörülmeyen komplikasyonlara hemen müdahale edebilme becerilerine sahiptirler.