Dişeti Hastalıkları

Periodontal hastalıklar, dişleri saran, dişeti ve kemiği etkileyen hastalıklardır. Erişkinlerde diş kayıplarının başlıca nedeni Diş eti hastalıklardır.

Diş eti hastalıkları ve tedavileri

Diş eti kanaması

Diş eti iltihabı veya Gingivitis, dişeti hastalıklarının başlangıç aşamasıdır ve tedavisi kolaydır. Diş eti iltihabının en büyük sorumlusu diş ve dişeti yüzeyinde biriken bakteri plağıdır. Günlük diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ile bu plağın temizlenmesi gerekir aksi takdirde bakterilerin ürettiği toksinler diş eti iltihabına neden olur. Gingivitis aşamasında iltihap dişeti ile sınırlıdır ve bağ dokusu ve kemik henüz etkilenmemiştir.

Gingivitisin ilk belirtisi diş eti kanamasıdır ayrıca dişetleri kızarık ve şiş olabilir.

Bu hastalık, diş hekimi tarafından bakteri plağının uzaklaştırılması ve iyi bir ağız bakımı ile iyileşir.

sağlıklı dişeti ve gingivitis

Periodontitis

Gingivitis tedavi edilmezse ilerleyerek Periodontitise dönüşür. Hastalığın ilk evresine dişetini çene kemiğine bağlayan lifler ve bağ dokusu etkilenir. Diş eti enfeksiyonuna neden olan bakteri plağı uzaklaştırılmazsa diş taşına dönüşür. Diş taşı bakterilerin yaşaması ve çoğalması için elverişli ortam hazırlar. Diş taşının fiziksel baskısı ve bakterilerin toksin etkisiyle bağ dokusunda erimler meydana gelir ve dişetinde patolojik diş eti cebi adı verilen boşluklar meydana gelir.  Diş eti cebi daha fazla diş taşı ve bakteri birikmesine neden olur ve bunun sonucunda periodontal hastalık ilerleyerek dişleri tutan kemiği etkiler ve kemikte erimeler başlar.

Kemik ve diş eti desteğini kaybeden dişlerde çiğneme baskısı ile mobilite oluşur. Bu durum genellik “ dişlerim sallanıyor ” veya “ dişlerimde oynama var ” gibi cümleler ile ifade edilir.  Diş eti hastalıkları zamanında tedavi edilmezse diş kayıpları ile sonuçlanır.

Dişeti hastalıklarının tedavisi

Diş eti hastalığının tedavisi hastalığın evresine göre değişmektedir. Dişeti iltihabının ilk evrelerinde bakteri plağının uzaklaştırılması ve iyi bir ağız bakımı ile dişeti eski sağlığına kavuşur. Ancak hastalık ilerledikçe diş taşı temizliğinin yanı sıra, derin küretaj ve diş eti flep operasyonları gerekir.

dişeti hastalıkları şeması

Dişeti çekilmesi

Dişeti çekilmesinin birçok sebebi olabilir. Bunları şöyle sıralayabiliriz

  • Yanlış fırça seçimi ve fırçalama tekniği
  • Dişeti ile uyumlu olmayan ve taşkın yapılmış ve dişetine baskı yapan dolgular ve kaplamalar
  • Diş taşlarının düzenli temizlenmemesi
  • Bakteri plağına bağlı dişeti enfeksiyonları
  • Dişlerin dizilimindeki çapraşıklıklar
  • Kötü alışkanlıklar ( tırnak yeme, ağızda kalem, çivi ve benzeri şeyler tutuma vs.)
  • Sigara kullanımı ve tütün çiğneme
  • Yaşlanma

Diş eti çekilmesi tedavisinde öncelikle etkene odaklanmalı ve bu etkene yönelik tedavi planı oluşturulmalıdır. Daha sonra cerrahi yöntemler kullanılarak diş eti çekilmesi kapatılabilir.