Kanal Tedavisi

Kök Kanal tedavisi nedir?

Dişin mine ve dentin dokusunun altında pulpa denen yumuşak doku bulunur. Pulpa damar, sinir ve bağ dokusundan oluşur ve köklerin gelişmesinden ve beslenmesinden sorumludur. Pulpanın iyileşme yeteneği yok denecek kadar azdır ve hasar görmesi durumunda dişin içinden uzaklaştırılması gerekir. Pulpa çıkarılır, oluşan boşluk şekillendirilir ve doldurulur; bu işleme kanal tedavisi denir.

diş anatomisi
Mine, Dentin ve Pulpa dokusu

Hangi Durumlarda kanal tedavisi gerekir?

Dişin pulpasının ( dişin sinirinin ) hasar gördüğü durumlarda kanal tedavisi uygulanması gerekir. Kanal tedavisi gereken durumların bazıları şöyle

  • Dişte derin çürüklerin bulunması
  • Darbeden ve travmadan dolayı dişte kırık oluşması
  • Dolgu ve kaplamalardan sonra geçmeyen şikayetler
  • Dişte oluşan aşınmalardan dolayı pulpanın zarar görmesi

Kanal tedavisi nasıl yapılır?

Tedavi edilecek diş lokal anestezi ile uyuşturulduktan sonra, eski dolgular ve restorasyonlar uzaklaştırılır ve çürük diş dokusu temizlenir. Dişte giriş kavitesi açılarak Pulpaya ( dişin sinirine) ulaşılır. Özel kanal aletleri ile pulpa ve artıkları kanallardan çıkarılır ve Apex Locater cihazı kullanılarak kanal boyu belirlenir. Daha sonra özel döner eğeler ile kanallar şekillendirilir ve özel solüsyonlar ile dezenfekte edilir. Eğer diş enfekte değilse aynı seans kanal dolgusu yapılır ve tedavi tamamlanır. İltihaplı ve apseli dişlerde  ise kanalların içerisine ilaç konur ve geçici dolgu yapılır. Bir hafta sonra kanallardaki ilaç çıkarılır ve kanal tedavisi tamamlanır. Yaygın apse varlığında kanal tedavisi için bir kaç seans gerekebilir.

Kanal Tedavisi Kaç Günde Biter?

Kanal Tedavisi tek seansta bitebileceği gibi bir kaç seans da sürebilir. Tedavi süresi diş durumuna bağlı olarak değişir. Vital dişlere ( dişin canlı olduğu durumlarda) uygulanan kanal tedavisi tek seansta tamamlanabilir ve yaklaşık 45 dakika sürer. Kronik enfeksiyonlu ve lezyonlu dişlerde, enfeksiyonun ve lezyonun boyutuna bağlı olarak tedavi 2 – 3 seansta ve 7 – 14 günde tamamlanır. Akut apseli dişlerde ( şişlik ve şiddetli ağrının eşlik ettiği durumlarda) kanal tedavisi daha uzun sürebilir ve seans sayısı artabilir.

Lazer destekli kanal tedavisi

Kanal tedavisinin başarısını belirleyen en önemli faktörlerden birisi kanal içerisindeki organik doku artıkları ve bakterilerdir.  Kanallardaki bakterileri yok etmek için geleneksel tedavide çeşitli dezenfektan solüsyonlar kullanılarak kanallar irrige edilir ve kanal içerisinde günlerce ilaç bekletilir.

Modern Endodontide Lazer kullanarak kanallardaki inatçı bakterileri birkaç dakikada yok etmek mümkündür. Yapılan araştırmalarda lazerin diş kök kanalında yaşayan bakteriler üzerinde geleneksel ilaçlara göre daha etkili olduğu bulunmuştur.

Kanal tedavisinde lazer kullanarak tedavi süresi kısaltılabilir ve daha başarılı tedaviler uygulanabilir.

Lazer destekli kanal tedavisi hakkında daha detaylı bilgi için buraya tıklayın.

Kanal tedavisi sırasında ağrı hisseder miyim?

Kanal tedavisine başlamadan önce tedavi edilecek diş, vakaya göre seçilen anestezik solüsyonlar ve yöntemler ile uyuşturulur. Doğru yöntemlerle yapılan lokal anestezi ile hasta işlem sırasında herhangi bir ağrı hissetmez.

Kanal tedavisinden sonra ağrı olur mu?

Tedavi sonrası çiğneme sırasında hafif ağrı ve hassasiyet olabilir. Bu durum birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Eğer kanal tedavisinden sonra sıcak ve soğuk gıdalar dişinizde ağrıya yol açıyorsa veya birkaç hafta geçmesine rağmen hala çiğneme sırasında dişte ağrı hissediyorsanız doktorunuza başvurmanızda fayda var.

Kanal tedavisi uygulanmış dişin ömrü ne kadardır ?

kanal tedavisi uygulanmış dişin ömrü, tedavi öncesi durumu, tedaviyi yapan hekimin bilgi, beceri ve tecrübesi, tedavi sonrası yapılan dolgu ve kaplamanın kalitesi ve ağız bakımı gibi birçok etkene bağlıdır. Endodontik tedavisi iyi yapılmış bir diş iyi bir ağız bakımı ile ömür boyu size hizmet edebilir.

Diş kökünde Lezyon ne demektir?

Diş kökünü çevreleyen sert ve yumuşak dokularda görülen patolojik değişikliklere genel olarak lezyon denir. Uzun süre tedavi edilmeyen enfeksiyonlar ve travma gibi nedenlerden dolayı lezyonlar oluşabilir. Lezyonlu dişlere kanal tedavisi uygulanabilir ancak başarı oranı lezyonun türüne ve boyutuna bağlı olarak değişir.

Lezyonlu dişlerin tedavisinde öncelikle lezyona neden etkenleri belirlemek gerekir, daha sonra lezyonun türünü belirleyip ona göre doğru tedavi yöntemini seçmek gerekir.

Genel inanışın aksine lezyonlu dişlerin çekilmesi gerekmez ve çoğu lezyon kanal tedavisi ile iyileşir.

Diş Kökünde lezyon nedir?

Apikal Rezeksiyon nedir?

Kanal tedavisinin yetersiz kaldığı lezyonlu dişlerde uygulanan basit bir cerrahi prosedürdür. Endodontik tedavi tamamlandıktan sonra diş etinde bir insizyon yapılarak lezyona ulaşılır, patolojik doku ile birlikte diş kökünün 1/3’lük uç kısmı da kesilerek çıkarılır. Daha detaylı bilgi için Apikal Rezeksiyon başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Kanal tedavisinin ücreti

Ankara Kanal Tedavisi fiyatı 2021 dişin durumuna, kök sayısına ve tedavinin ne kadar süreceğine bağlı olarak değişir. Bu nedenle diş hekimleri dişi muayene etmeden fiyat bilgisi veremezler. Kanal Tedavisi ücreti hakkında bilgi almak için 03124667599 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Dr. Kaan Nejat

Kanal Tedavisi Uzmanı

Bilgi ve Randevu  için Hemen Arayın: +90 312 466 75 99

4 thoughts on “Kanal Tedavisi”

  1. Merhaba hocam. Ben geçen hafta azı dişime kanal tedavisi yaptırdım ama çiğnerken dişte ağrı hissediyorum. kanal tedavisini yapan doktorla görüştüm normal diyor ama dişim çekilecek diye çok korkuyorum lutfen bana bu konuda bilgi verirmisiniz?

  2. Merhaba lar ben şimdi 2ay 18 günlük hamileyim benim dislerimi hepsini yanlış yapmışlar temizlenmeden kanal tedavi yapılmadan kaplama diş taktılar disime ama şimdide hamileyim yapsam yaparlarmi yada çocuğuma zararı varmı bilgisi olan varmi

  3. Dişim sicak bisey içtiğimde zonk diye resmen işkenceye uğruyorum bu dişim 30 yil evvel dolgu olmustu gecen sene de diş taşlarını temizlettim dedim oynatti galiba öğrenciydi kime gidim ben hangi doktora?????

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir